– Alltid prøv å utfordre deg selv

Fotografen Joachim Steinbru fant fort ut at han trives best med å jobbe frilans. Nå holder han til på det nye gründerhuset Mess & Order, midt i Stavanger.

joachimJoachim Steinbru. Foto: Fredrik Vagle

Fra å være ganske tomt for bare et år siden er Mess & Order nå fullt av aktivitet, og stedet huser frilansere og firma fra alle mulige sektorer; fra ingeniører til kunstnere.

Joachim har tatt offisielle bilder av alle leietakerne, og hengt dem opp på veggen slik at besøkende kan se hvilke ansikter som jobber på huset. I skrivende stund er han er også nettopp ferdig med en runde med klassefoto rundt på hele regionens ungdomsskoler.

Foto er fulltidsjobben hans, og vi snakket litt med ham om frilanslivet.

Hva tente fotointeressen din?

– Jeg begynte på ungdomsskolen med foto i kunst og håndtverkfag, og det var kanskje lærerens positive respons der som trigga interessen og gjorde at jeg ville fortsette, forklarer Joachim.

– Jeg åpnet en blogg med ukentlige bildeopplastinger som også fikk mye positiv feedback. Mens jeg tok fordypning i foto på medie- og kommunikasjonslinja på Hetland VGS, ble jeg rekruttert til et fotoopdrag for UNICEF. Jobben var å promotere drikkevannsprosjektet deres i Malawi, og jeg ble sendt dit for å skape oppmerksomhet rundt emnet. Det var lærerikt!

Hvordan er hverdagen som frilansfotograf?

– Ganske forskjellig dag for dag. Mange utfordringer kommer opp som skal løses på kortest mulig tid. Man skal klare å holde hodet kaldt og takle dem på best mulig måte. Selv om det kan være mye arbeid så er gevinsten så stor at det er verdt det. Man har frie tøyler og åpne rene ark som kan fylles med hva man vil.

Hva er det mest positive med å jobbe som frilanser?

– Det mest positive med å jobbe frilans er friheten. Selv om jeg er ung har jeg nå startet og jobbet i to reklamebyråer, og jeg ser at jeg alltid savner den friheten som det er å være frilanser. Samtidig er man alene. Det kan føre til komplikasjoner når man blir syk eller trenger en spontan ferie.

frilansfotograf

Norge er blant de vestlige landene med lavest andel frilansarbeidere. Hva tror du dette skyldes?

– Norge er bygget opp på lang historikk med svenneprøver og fagforhandlere når det gjelder veldig mange tradisjonelle yrker. Dette tror jeg har bidratt til at vi i Norge er mer komfortable med å jobbe som ansatt fremfor å starte på egenhånd, sier Joachim.

– Vanlig jobb er tryggere og mer komfortabelt. Å jobbe som frilanser krever ekstra pågangsmot og andre ferdigheter.

Les mer: Frilanslivet kan bli mer populært 

Hvordan blir man synlig for oppdragsgivere? Har du en oppskrift?

– Man har utallige muligheter. Sosiale medier, nettside, medier på trykk og jungeltelegrafer. Det viktigste er å benytte seg av dem man vet man kommer til å bruke. Det nytter ikke å sitte på en nettside, en twitter-bruker en Google+ konto som aldri blir oppdatert, understreker Joachim.

– Klarer du å være deg selv på Facebook så bruker du det. Og det er nok andre tipset til å bli synlig. Vær deg selv. Ikke skryt på deg ting du ikke er, men ikke vær beskjeden heller. Kan du Photoshop så sier du det. Vis hva du kan og spill med åpne kort. Da kommer man langt!

fotoveggFotoveggen på Mess & Order. Foto: Jostein Hakestad

Har du noen andre råd til folk som er i startfasen?

– Papirer er ofte et ork, men det å ikke ha kontroll på dette gjør fremtiden enda verre. Det andre tipset mitt er å drive på med det man elsker. Sitter du med en fotograf eller webdesigner i magen, så hopp ut i det. Ser du en vegg foran deg, ta fart og spring. Det verste som kan skje er at du får vondt i skulderen og lærer av det.

Både i Europa og USA spås det en økning i antall frilansarbeidere. Tror du dette vil skje i Norge også?

– For et par år siden ble det for dyrt for aviser å ha egne fotografer ansatt, så de måtte kutte og heller bruke frilansere. Det hete temaet i Stavanger er jo olje- og gassindustrien. Her ser vi allerede endringer ved at det drypper mye arbeid på oss frilansere grunnet kutt hos bedriftene. Denne bølgen vil også smitte over til flere næringsgrupper, og jeg tror vi vil se flere som driver på egenhånd og er spesialisert innen et yrke.

Han kommer også med et siste tips:

– Jobb med folk som gir deg positiv energi. Ta oppdrag som du er komfortabel med. Men alltid prøv å utfordre deg selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *