Aftenposten gir skambud for flerbruk

Frilansere får tre kroner mer i timen for å godta publisering i alle Aftenpostens mediekanaler.  – Frekt og utspekulert, mener Journalistlaget.

Etter et forsøk på forhandlinger tidligere i år tilbød Aftenposten frilansfotografene en kompensasjon på 3 kroner timen for fri bruk av bilder til alle aviser og nettsteder i Media Norge-samarbeidet.

Men for å få utbetalt disse tre kronene må frilanserne også godta at stoffet brukes i blader som gis ut av Aftenposten Forlag, for eksempel Mamma, Hyttemagasinet, Innsikt, Sans og dessuten enhver publikasjon konsernet måtte finne på å starte i framtida. Dette minner om avtalen Hjemmet Mortensen fikk pepper for tidligere i år, og som de fremdeles bruker.

Fraråder å signere

– Dette er rett og slett frekt. NJs nestleder, Kjetil Haanes, mener avtalen ikke gir en rimelig og balansert kompensasjon i forhold til hva Aftenposten får ut av den.

– Dette er det bare Aftenposten som er tjent med. Vi anbefaler ingen å skrive under, sier Haanes. For sent for frilansfotografene Frilansinfo.no har vært i kontakt med. De har signert en avtale som går ut 31. desember 2008, og som skal reforhandles på dette tidspunktet.

– Vi håper og tror vi kan få ordnet en bedre avtale da, sier en av frilanserne, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Skal dekke sosiale utgifter

Alle de fast ansatte i Aftenposten har etter det Frilansinfo.no erfarer fått et tillegg på noen tusenlapper i året som vederlag for stoffutveksling mellom alle medier konsernet er involvert i. Tanken er at frilansernes tre kroner i ekstra lommepenger skal gi en tilsvarende kompensasjon. En del av tillegget skal til og med dekke sosiale utgifter ved å drive eget foretak.

– Man kan ikke sette frilansernes kompensasjon i forhold til hva de ansatte får. Frilanserne lever av å ha mange oppdragsgivere, mens ansatte lever av betaling fra én arbeidsgiver. Slike avtaler undergraver frilanserens muligheter til å livnære seg, noe som til syvende og sist vil gå ut over Aftenposten selv. De er avhengige av frilansernes arbeidskraft, sier Haanes.

Han forstår at Aftenposten ønsker en dialog om en ordning det er praktisk mulig å administere i dagens medievirkelighet, men sier at selskapet da må komme med et bedre avtaleforslag.

– Får heller takke nei

Jens Barland presiserer at det i denne saken dreier seg om frilansere som har faste leveringsavtaler og hvor enkelte kan ha en oppdragsmengde som tilsvarer bortimot fulle årsverk.

– De kan ha en timelønn på både 200, 300 og 400 kroner i bånn. Dette er oppdrag vi setter ut og som vi har behov for å få løst med samme betingelser som om de var uført av fast ansatte. De som synes betingelsene er for dårlige får heller takke nei til oppdrag hos oss.

– NJ synes avtalen er frekk og urimelig?

– Det har vi aldri hørt NJ si til oss, så den uttalelsen kan vi ikke ta stilling til.

– Har dere planer om å gjøre større endringer i avtalen når den går ut ved nyttår?

– Norsk presse har reduserte inntekter for tiden, og vi må gjennomføre kostnadskutt. Rammebetingelsene blir trolig ikke bedre neste år. Tidspunktet er derfor ikke det rette for å gjøre store endringer. Men avtalene blir rutinemessig revurdert hvert år.

Vil ikke inngå avtale med NJ

NJ har hatt flere møter med Aftenposten i år, men selskapet vil ikke inngå en felles frilansavtale.

– De har ikke lukket døra helt. NJ er klare når som helst til å prøve å få en avtale med dem som gavner begge parter. Hvis flest mulig lar være å godta avtalen blir de tvunget til å endre den, mener Haanes. NJ er klar til å stille seg bak frilanserne dersom det skulle bli snakk om en samordnet aksjon.

Etter det Frilansinfo.no kjenner til har frilansfotografene i Fædrelandsvennen inngått avtaler som er hele 400 prosent bedre enn hva Aftenposten opererer med. Flerbruk kompenseres her med 12 kroner ekstra i timen.

1 Trackback

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *