7 tips når du skal låne penger

Vurderer du å søke lån? Et lån kan hjelpe den økonomiske situasjonen din i en kort periode og er en fordel for deg som trenger penger raskt.

Tips om forbrukslån

De aller fleste nordmenn i dag har et eller flere lån. Det starter gjerne med studielån i ungdomstiden, deretter billån og boliglån og så er det mange som tar forbrukslån til for eksempel oppussing av hus, hvitevarer, ferier, og i tilfeller hvor nødvendigheter som mobil eller PC har streiket.

Uansett hva du trenger penger til er det viktig å sette seg inn i lånevilkår og betingelser før man tar lån. Norlån.no er en lånetjeneste hvor man kan lese alt om å ta lån. Du finner informasjon om renter, nedbetalingstid, lånevilkår og betingelser for hver seriøs bank og långiver på det norske markedet.

Her er 7 tips for deg som vurderer å søke lån:

 1. Søk om det lånebeløpet du vil ha

  Mange tror at hvis man søker om et høyt beløp er det lettere å få avslag på søknaden. Dette stemmer ikke. Banken sier ikke nei på grunnlag av hvor høyt beløp du har søkt om. De vil alltid se på økonomien din og gi deg tilbud på det beløpet de mener er rimelig for deg.

 2. Sterkere sammen

  To økonomier er selvsagt sterkere enn en. Med andre ord bedrer du sjansen din for å få godkjent ønsket lånebeløp og lavere rente dersom man er flere.

 3. Sammenlign alltid flere lånetilbud

  Det er en jungel av låneformidlere i det norske markedet og det kan være vanskelig å finne den banken eller långiveren som gir det beste lånet med lavest renter. På en side som Norlån.no kan man lese viktig informasjon om hver bank samt få tips om de ulike bankene og deres nåværende renter før man takker ja til et lånetilbud.

  Ta gjerne i bruk en lånemegler om du vurderer å søke et lån. Fordelen med en lånemegler er at bankene og långiverne vil konkurrere om å få akkurat deg som kunde og vil derfor presse rentene ned. Viktigst av alt, det er faktisk helt gratis å bruke en lånemegler. Du binder deg ikke til et lån før du har signert med BankID.

 4. Vær oppmerksom på forskjellen mellom effektiv og nominel rente

  Mange banker bruker den nominelle renten for å lokke til seg kunder. Kort fortalt er nominell rente det man må betale for lånet uten avgifter, gebyrer og andre tilleggskostnader. Den effektive renten derimot er det man faktisk må betale for lånet i sin helhet. Den effektive renten inkluderer alle tilleggskostnader som gebyrer, avgifter og omkostninger.

  Mange banker har den samme nominelle renten, men helt forskjellige effektiv rente. Man bør derfor alltid se hva banken sin effektive rente er når man sammenligner lånetilbud.

 5. Finn de seriøse aktørene

  Forbrukslån og SMS-lån har fått et noe ufortjent rykte de siste årene. Dette beror stort sett på de mange useriøse låneaktørene på markedet. En useriøs aktør følger ikke retningslinjene gitt av norske myndigheter og gir ut lån uten å ta hensyn til låntakers personlige økonomi. De ønsker å tjene på lån med høye renter som ikke blir betalt.

  Å bruke en side som Norlån.no for å sammenligne lån gjør at at du kan finne de seriøse långiverne og bankene.

 6. Rentefradrag på lån

  Ikke alle vet at du har rett til å trekke fra hele 22% i 2020 på innbetalte gjeldsrenter på skattemeldingen. Det bidrar til å senke lånets totale kostnader. Dette gjelder for både forbrukslån, refinansiering og gebyrene som tilkommer lånet. Som oftest vil disse automatisk vises i skattemeldingen, men det er lurt å ta en dobbeltsjekk for å se om skatteverket har riktig opplysninger om dine innbetalte renter.

  For eksempel:

  – Hvis du betaler 10 000 kroner i renter, gir det hele 2200 kroner tilbake på skatten.
  – Har du betalt 1000 kroner i etableringsgebyr, gir det 220 kroner tilbake.

 7. Fått avslag på lånesøknaden?

  Ikke fortvil. Det er mulig å søke igjen når din økonomiske situasjon har forbedret seg. Sitter du med betalingsanmerkninger, flere lån og/eller kredittkortgjeld bør du se på om du kan refinansiere. Du kan lese alt om refinansiering på Norlån.no.