Monthly Archives: januar 2008

Ukas frilanser: Regissør Anita Larsen

Gode dokumentarfilmer for lite penger er noe bransjen har vendt seg til. Frilansere som jobber mye dugnad for prosjekter de brenner for er årsaken, mener Frilansinfo.no sitt første intervjuobjekt.

Spar pensjon, få skattefradrag

Siden 2006 har selvstendig næringsdrivende kunnet spare til pensjonen og samtidig få lavere skatt. Mange frilansere har ennå ikke fått øynene opp for ordningen.

Finn timeprisen med priskalkulatoren

Tid for et aldri så lite personlig tariffoppgjør? Last ned priskalkulatoren vår og finn ut hvor mye du bør ha i timelønn. (Foto: Naotakem)

Filmoversettere presses av TV2

Frilans-oversettere som jobber for Filmtekst Norge på oppdrag av TV2 risikerer å miste inntekter fordi de nekter å gi fra seg opphavsrettighetene til oversettelsene de leverer.

Filmforbundet og Produsentforeningen endelig enige

Etter to år med harde forhandlinger er det omsider blitt skrevet en ny og klarere avtale mellom de to forbundene. Og for første gang har to parter innen kultursektoren opprettet en pensjonsspareordning.

Anbudskonkurranser: Jobber du gratis?

Trenden med ubetalte andbudsrunder eller såkalte «konkurranser» i grafisk sektor er for lengst kommet til Norge, og rammer frilansere spesielt sterkt.

Startguiden [3]: Finn navn til firmaet ditt

Hvis du henger med så langt er du sannsynligvis klar til å hoppe ut i det? Bare en siste detalj før du fortsetter: Hva skal firmaet hete?

Beskyttet yrkestittel for Grafill-medlemmer

Den nye, beskyttede yrkestittelen for medlemmer i Grafill blir AMG, Autorisert Medlem Grafill.

Leder: Hvis jeg bare hadde visst…

Hvis jeg bare hadde visst det jeg vet nå. Eller – hvis bare dette nettstedet hadde eksistert da jeg, uten å ha den fjerneste anelse om hva jeg bega meg ut på, begynte som soloarbeider en gang på senhøsten 2001.

Husk frivillig yrkesskadeforsikring

Som selvstendig næringsdrivende har du i motsetning til lønnstakere ikke rett på yrkesskadeerstatning, og bør derfor tegne frivillig forsikring.

Ny selvangivelse i april

Den nye selvangivelsen for personlig næringsdrivende sendes ut 1. april 2008. For første gang er den forhåndsutfylt også for næringsdrivende.

Hvorfor du setter prisen for lavt

I starten undervurderer de fleste frilansere verdien av varene de leverer. Hvorfor? Fordi det de selger objektivt sett ikke verdt rare greiene.

Startguiden [2]: 25 gode grunner til å bli frilanser

Frilanslykken venter den som verdsetter frihet og variasjon. Her er noen av grunnene til at vi ikke kunne tenkt oss noe annet.

Svak lønnsutvikling for Grafill-medlemmer

Illustratører dårligst betalt blant utøverne av visuell kommunikasjon.

Startguiden [1]: Er du forberedt på frilanstilværelsen?

Før du bestemmer deg er det en ting du må vurdere: Er frilanslivet noe for deg? Dette er første artikkel i en serie om å starte for seg selv som frilanser.